Kennis en onderzoek

Over het biologisch houden van vleeskuikens en ondernemen is inmiddels aardig wat kennis verzameld. Een zoektocht op internet levert wel wat op, maar lang niet alles: vaak zit de kennis in de hoofden van biologisch vleeskuikenhouders, adviseurs en onderzoekers. Zoek daarom díe mensen op of doe mee aan studiegroepen. In de biologische sector actieve ondernemers kunnen daarnaast meer op het bedrijf afgestemd advies geven. Contactpersonen van de Participanten in biologische producten helpen ondernemers bovendien graag verder.

Via trefwoorden op sector en onderwerp is specifieke kennis te vinden.

De biologische veehouderij stelt het dier centraal. Dit betekent dat u uw bedrijf om de kip heen inricht. Een belangrijke graadmeter kan zijn hoe u denkt over de uitloop van de kippen. In veel gevallen wordt hierbij gedacht aan grasland. Een kip is echter bij uitstek een vogel die niet van open vlaktes houdt. Als ze de keuze heeft zal ze onmiddellijk dekking van struiken of iets anders zoeken. Van belang is om vooraf contact te hebben met biologische pluimveehouders om dit aspect te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld via de Biologische Pluimveehouders Vereniging (vooralsnog alleen ingericht met leghennenhouders.)

De biologische vleeskip
In de biologische vleeskippenhouderij worden vooral langzaamgroeiende vleeskippenrassen gebruikt, die gemiddeld maximaal 40 gram per dag groeien. Snelgroeiende vleeskuikenrassen lijken minder geschikt om 12 weken aan te houden. Met name de langzaamgroeiende kuikens van Hubbard of de langzaamgroeiende KemperKip worden in de biologische vleeskippenhouderij gebruikt. Langzaamgroeiende kuikens scharrelen meer, lopen meer en maken gebruik van zitstokken en zitten, drinken en eten daarentegen minder dan gangbare kuikens.