Wat zijn ESBL’s

ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën resistent worden voor bepaalde soorten antibiotica.

Zijn ESBL's gevaarlijk ?

Voor gezonde mensen zijn ESBL-bacteriën niet gevaarlijk. Van een bacterie met het enzym ESBL word je namelijk alleen ziek als het om een ziekmakende bacterie gaat zoals salmonella E/St of campylobacter. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand of bij een operatie, kan een dergelijke bacterie een infectie tot gevolg hebben die dan lastig te behandelen is.

Antibiotica die normaal gebruikt worden om deze infecties te behandelen - de penicillines en cefalosporines - werken dan niet meer. Alleen antibiotica van een ander soort, de zogenoemde carbapenem, helpen dan nog. Die kunnen alleen in het ziekenhuis via een infuus worden toegediend. Er zijn echter al artsen die te maken krijgen met patiënten die besmet zijn met een bacterie waar ook carbapenem niet meer tegen helpt.

Hoe vaak komen besmettingen met ESBL voor ?

Naar schatting is zo'n 88% van het reguliere kippenvlees besmet met ESBL. Momenteel loopt een uitgebreid onderzoek van het RIVM naar het besmettingsniveau bij biologische vleeskippen. De verwachting is dat dit percentage aanmerkelijk lager ligt. Indien hierover meer duidelijkheid is van het RIVM zullen we daar direct melding over maken op deze site. Rundvlees en varkensvlees zijn voor ongeveer 20% besmet. Bij mensen is dat niet bekend. Wel draagt zo'n 4% van de ziekenhuispatiënten bacteriën met ESBL bij zich. In de huisartsenpraktijk beschikt 1 tot 2% van de E-coli-bacteriën over ESBL. Gelukkig zijn de meeste bacteriën met ESBL niet ziekmakend.

Hoe lang blijven ESBL's in je lichaam ?

Dat is niet precies bekend. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt wel dat zeker driekwart van de patiënten die zijn besmet met ESBL, minstens nog 2 maanden deze bacterie met zich meedragen. Een kwart van de dragers is er zelfs na een jaar nog niet van verlost. Overigens is het zo dat de bacteriën die een tijd lang niet met antibioticain aanraking komen, geleidelijk de ontwikkelde resistentie verliezen.

Waar komen ESBL-bacteriën voor ?

ESBL-bacteriën kunnen aanwezig zijn in de darmen van mensen en dieren. Tijdens het slachten van dieren kunnen ESBL's de buitenkant van het vlees besmetten. ESBL's zijn dan ook aangetroffen bij RAUW vlees in de winkels zoals kip, kalkoen, varkensvlees en rundvlees.Onbekend is in welke hoeveelheden en of dit genoeg is om iemand te besmetten door het eten van vlees. ESBL's worden verder ook aangetroffen in het milieu (oppervlaktewater). Er zijn ook aanwijzingen dat door irrigatie ook groente bemet zou kunnen worden.

Kan ik nog wel kip en ander vlees eten ?

Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het eten van kip of ander vlees niet veilig zou zijn. Voor een juiste bereiding van onze kip en goede hygiëne-tips kunt u terecht op de pagina; bereidingstips.

Terug naar het overzicht